Scurt istoric

Istorie Noiembrie 30, 2014

Religios, locuitorii satului Lunca au fost deserviți de biserica „Sfântul Nicolae” din satul Dobrinăuți până în anul 1892, când s-a dat în folosință noul locaș al bisericii „Sfântul Gheorghe”, construcție cu ziduri din cărămidă pe temelie de piatră realizată în perioada 1888-1892 cu cheltuiala familei Gheorghe și Ecaterina Cucu, negustor din Dorohoi.

Această biserică s-a construit pentru Parohia Dobrinăuți pentru a înlocui biserica din bârne din satul Dobrinăuți, dar a rămas și aceasta folosindu-se încă o perioadă îndelungată. Biserica „Sfântul Gheorghe” a devenit biserică parohială a Parohiei Dobrinăuți numit și Hapăi, iar biserica din satul vechi Dobrinăuți a devenit filială sau filie, cum este și în prezent.

Cel dintâi preot cunoscut în Parohia Dobrinăuți a fost preotul Emanoil Mironescu, în 1874, acesta a primit în 1865 opt fălci și jumătate, teren pentru biserică; din 1892 preotul Ioan Lefter, care slujea aici și în 1910.

În anul 1930 era preotul Dumitru Hazgan, urmat de preoții: Petru Grigoriu, Dumitru Grosu și din anul 1994 preotul Ceahlău Gică, paroh la Parohia Lunca.